PROIECTUL “CASA SENIORULUI “al Colegiului Medicilor Timis 2020-2024 - PROF.DR. LAZĂR FULGER, PREȘEDINTE CMT MANDAT 2020-2024

            Una din  realizarile mandatelor precedente a fost finalizarea sediului CMT, construit pe locul unei cladiri vechi achizitionata in mandatul  2004-2008 a prof Bordos Doru.Construirea sediului CMT (proiect si executie arh Doru Covrig)   a permis ca  inafara birourilor necesare pentru activitatea curente,spatii de arhivare ,o sala de conferinte cu dotari complexe sa se amenajezze in subsol un spatiu generos in care s-a infintat “Clubul Medicilor”a carui activitate a fost gandita ca un loc de socializare a membrilor CMT .Din pacate dupa cateva evenimente sporadice activitatea nu a mai fost sustinuta(vezi arhiva foto)

.         Un gand de recunostiinta pentru maestrii nostrii ,mentori profesonali s-a materializat prin proiectul “Casa Seniorului” initiativa a carui paternitate mi-o asum,

          Proiectul se doreste a fi un centru complex care sa asiste medicii pensionari ramasi in izolare fata de familie. asiguradu-le inafara confortului si a ingrijirii posibilitatea de a socializa cu varstnici cu aceeasi profesie.Sunt convis ca vor gasi nenumarate subiecte de dezbatut

            Este cunoscut aforismul”La bătrânețe nu doare atât faptul că începi să uiți cum doare faptul că ești uitat de toți”cat si faptul ca una din problemele majore care influenteaza calitatea vietii la varstici este ca sufera de  izolare si dificultati in ingrijirea cotidiana.

          Cercetările arată că izolarea socială agravează declinul cognitive. O viață socială activă este esentiala pentrua păstra funcția creierului.Sunt studii care au demonstrate ca activitățile sociale regulate sunt asociate cu conservarea mentală și încetinirea progresiei demenței.Medicii pensionari adesea sufera de izolare nu atat din cauza lipsurilor materiale cat din cauza ca sunt fara familie cum sunt cei care au copii in strainatate sau cei apropiati au decedat.

In acest context ,confirmad preocuparea pentru aceasta problema,apare in presa anului 2019 anuntul unei posibile initiative guvernamentalea :

            Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici” – ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice. 

          Programul guvernamental mi s-a parut foarte generos.El prevedea:

          Scopul acestui program guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale și dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea.

Susţinerea financiară constă în acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice.

Acesta va fi plătit la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

  • până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea centrelor rezidenţiale cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire a persoanelor vârstnice.

Numărul total de beneficiari este de circa 2000 de societăţi.

Vor putea fi eligibile atât cheltuielile de construcție, reabilitare, amenajare și dotare, cât și cele pentru asigurarea utilităților necesare, respectiv: alimentare cu apă și gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii.

Centrele rezidențiale pentru vârstnici trebuie să îndeplinească o serie de standarde de capacitate și condiții de locuire, între care:

  • să ofere condiţii de cazare adaptate atât persoanelor singure, cât şi pentru 2sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană.
  • pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale, personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun;
  • construcţiile vor avea maxim un etaj, dacă nu au lift,  pentru a facilita deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă;
  • se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum și spaţii de recreere.

Asa cum rezulta din proiect susţinerea financiară urma sa fie plătita la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

Proiectul a putut fi demarat mai ales ca in mandatul precedent am achizitionat o proprietate in imediata vecinatate a colegiului. Proiectul de arhitectura a fost facut de regretatul architect Doru Covrig, care a fost de altfel si proiectantul amenajarii cladirii administrative a Colegiului Medicilor.

            Drumul spre obtinerea autorizatiei de constructie a fost spinos datorita multiplelor avize solicitate de primarie, incepand cu aprobarea demolarilor si terminand cu incadrarea in spatiu. Autorizatia de constructive am obtinut-o  la sfarsitul anului 2022. Lucrarile au fost usor amanate pana in vara anului 2023, deoarece am vrut sa fiu convins de faptul ca medicii membri ai CM Timis inteleg bine proiectul,anvergura lui sociala, si ca sunt de acord cu el. Am obtinut aceasta aprobare in urma a doua adunari generale si a mai multor adunari ale consiliului judetean.

            Alta etapa, incarcata de asemenea de responsabilitati, a fost selectia unui diriginte de santier si a constructorului.Pentru fiecare etapa a existat o selectie de oferte la care au participat cel putin 3 executanti .Selectia ofertelor de executie a fost efectuata de Consiliul Judetean CMT prin evaluarea analizelor prezentate de ing Visu Alexandru ,dirigintele constructor al lucrarii  Am beneficiat in final de o colaborare deosebita cu dezvoltatorul imobiliar Nicu Iovi, proprietarul hotelului La Residenta, care s-a angajat ca lucrarile se vor desfasura intr-un ritm sustinut, motivate fiind de incheierea cat mai rapida a santierului, care in mod evident deranja activitatea hoteliera. Groapa pentru fundatie s-a facut in august 2023, iar in septembrie 2024 lucrarile exterioare erau incheiate, iar lucrarile interioare (sanitare,termice,electrice,lift,tamplarie etc) terminate in proportie de 75 %, existant premizele ca pana in luna februarie 2025 lucrarea sa fie finalizata.Intre timp beneficiind de timpul frumos am demarat lucrarile la parcare care trebuie sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii decembrie 2024

            Pentru operarea acestui centru de ingrijire a medicilor varstnici, am gandit infintarea unei structuri sub forma unui ONG:”Fundatia prof dr. Ion Muresan” la care unic fondator este Colegiul Medicilor Timis si care are ca obiect de activitate administrarea centrului.Consiliu director este prin statut biroul executiv al CM Timis in mandatul respectiv. Formalitatie juridice au fost incheiate in primavara anului 2024.Urmeaza ca in perioada urmatoare Consiliul Director al Fundatiei  sa  stabileasca si sa-si definitiveze in viitor normele de activitate,criteriile de admitere si principiile de functionare in acest centru.

            O sarcina care se profileaza pentru viitor comitet director, este obtinerea acreditarii ca si centru de ingrijire a varstnicilor in vederea obtinerii finantarilor existente la ora actuala, cat si finalizarea dotarilor interioare (mobilier).

Mentionez ca realizarea proiectului s-a facut din fonduri proprii ale CMT  prin economisirea constanta a veniturilor din ultimile mandate 

Inaugurarea cladirii sediului si a Clubului Medicilor

  

   

 ETAPE DIN ARHIVA/CAIETUL CONSTRUCTIEI

.    

    

    

    

    

    

    

"Casa Seniorilor" - studiu de oportunitate

Statutul Fundatiei PROF.DR. IOAN MURESAN 

Incheiere civila

CIF Fundatia Prof. Dr. Ioan Muresan